2 Kasım 2011 Çarşamba

Altın almak için iyi bir zaman mı?

2011 başından itibaren artış eğilimini koruyan altın fiyatı, özellikle Mayıs ayı sonrasında Avrupa’ya yönelik kaygılarla hızla artmaya başlamıştı. Ancak Eylül ayında global piyasalarda yaşanan sert satış dalgası altını da etkilerken, altın fiyatı rekor seviyelerden hızla geriledi. Her şeye rağmen altın fiyatının yükselmesi için gerekli şartlar korunuyor. Kısa vadede dalgalanmalar sürse dahi, uzun vadeli bakış açısıyla fiyatların ucuz olduğunu düşünüyoruz.

Aşağıdaki grafikte yılbaşından bu yana altın (sarı) ve emtia endeksinin (mavi) performansı gösteriliyor. Görüleceği üzere altın, Eylül ayındaki sert düşüşe rağmen hala yılbaşına göre %22 değer kazanmış durumda. Emtialar ise yılbaşına %2.5 değer kaybetmiş. Bu ayrışma, altının özel durumundan kaynaklanıyor. Finansal sisteme olan güvensizlik ve güvenli limanlara olan talep altın açısından elverişli bir ortam yaratıyor. Özellikle FED’in yeniden piyasalara likidite sağlayacağı beklentisi korundukça altındaki gerilemeler sınırlı kalacaktır.

 
2010’daki altın talebinin %38’i yatırım amaçlı olurken, bu oran 2000 yılında sadece %4 idi. Bloomberg’de yer alan tahminlere baktığımızda da altın fiyatının 2012 ilk çeyreği sonunda $1,950 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. ETF’lerin altın stoku son 3 ay içinde en hızlı Ekim’de artış gösterdi ve en çok işlem gören altın opsiyonu, alıcılarına altını $2,000 seviyesinden satın alma hakkı veren opsiyon. Son verilere göre ETF’lerin stokları dünyada en büyük 5 altın stoku konumunda.


Getirilerden arındırılıp bakıldığında, hedge fonların portföyleri son yılda %86 büyüdü. Bu dönemde portföylerdeki altın oranı ise %24 arttı. Ekim ayında da hedge fon kaynaklı altın talebinin artmaya devam ettiğini görüyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik ortamda reel faizlerin son derece düşük seviyelerde olması yatırımcıları ek getiri aramaya yöneltiyor. Artan belirsizlik ve piyasalardaki oynaklık da yatırımların çeşitlendirilmesinin önemini artırıyor. Bu ortamda bir çok enstrüman bu kaygılarla portföylere dahil edilmiş olsa da altının payı hala düşük. Yatırımcılara ek olarak Tayland, Bolivya, Kazakistan ve Tacikistan merkez bankalarının da Eylül ayından bu yana altın aldıklarını belirtelim.


Altının Kriz dönemindeki Getirisinin Diğer Yatırım Araçları ile Karşılaştırılması


Aşağıdaki grafikte ise ilginç bir çalışma var. Altın fiyatının 1970-2010 yılları arasındaki verileri kullanılarak aylar bazında mevsimsellik incelenmiş. Buna göre altın fiyatının özellikle yılın 2. yarısında artmaya başladığı görülüyor. Eylül-Ekim aylarında görülen artışın ana nedeni Hindistan’da düğün mevsimi olması. Bu yıl Eylül ayında fiyatlarda düşüş olmasına rağmen, bunun bir kısmının Ekim’de artan fiziksel talep ile telafi edildiğini gördük. Eğer 40 yıllık trend bizi yanıltmazsa altın fiyatının Kasım-Aralık döneminde de artması beklenebilir.


Hiç yorum yok: